LSAT Explanation PT 45, S1, Q15: At the request of Grove Park

LSAT Question Stem

The reasoning in the argument is most vulnerable to criticism on the grounds that it 

Logical Reasoning Question Type

This is a Flaw question. 

Correct Answer

The correct answer to this question is E. 

LSAT Question Complete Explanation

The question type for this problem is a Flaw in the Reasoning question. We are asked to identify the flaw in the argument presented in the passage.

First, let's break down the argument in the passage:

1. Speed bumps were installed in Grove Park at the residents' request (premise).

2. The neighborhood is not a private community, and its streets were built with public funds (premise).

3. All drivers have the right to use the streets whenever they please (premise).

4. Installing speed bumps is blatantly unfair because it restricts drivers from using the streets (conclusion).

The argument's main flaw is that it assumes that speed bumps prevent drivers from using the roads, rather than just reducing their speed.

Now, let's evaluate each answer choice:

a) The argument does ignore the possibility that speed bumps may not reduce drivers' speeds, but this is not the main flaw in the argument. The main flaw is the assumption that speed bumps prevent road usage, not whether they effectively reduce speed.

b) The argument does neglect the possibility that drivers frequently drive through the neighborhood at high speeds, but this is not the main flaw in the argument. The main flaw is the assumption that speed bumps prevent road usage, not whether high speeds are an issue in the neighborhood.

c) The argument provides no evidence that drivers have complained about the new speed bumps, but this is not the main flaw in the argument. The main flaw is the assumption that speed bumps prevent road usage, not whether drivers have complained about them.

d) The argument does not contain the assumption that residents should have the right to restrict traffic through their communities. In fact, it argues against this idea by stating that the installation of speed bumps is unfair. This answer choice is incorrect.

e) This answer choice correctly identifies the main flaw in the argument: it presumes, without providing justification, that speed bumps prevent drivers from using the roads on which the bumps are found. This is the correct answer choice.

In conclusion, the correct answer to this Flaw in the Reasoning question is answer choice (e), as it accurately identifies the main flaw in the argument – that it assumes speed bumps prevent drivers from using the roads, rather than just reducing their speed.

Previous
Previous

LSAT Explanation PT 45, S4, Q25: Sarah: Our regulations for staff review

Next
Next

LSAT Explanation PT 44, S4, Q19: Political scientist: All governments worthy of